9 effectieve manieren om medewerkers te laten bloggen

Jouw medewerkers doen fantastisch werk dus jij denkt: als ze dat nu gewoon eens opschrijven en delen, is dat prachtige PR. Je hebt het al een paar keer geopperd, maar er gebeurt niets. Of nauwelijks. En als ze iets delen, is dat niet helemaal in lijn met wat je als organisatie wil laten zien.

Kortom, er is meer voor nodig om bloggen succesvol in te zetten voor je organisatie. Dit geldt trouwens niet alleen voor bloggen maar voor alles wat je kunt doen met medewerkers en social media.

Als je wilt dat bloggen een waardevol onderdeel wordt van je externe communicatie, kost dat tijd en energie. Het is niet iets dat je er ‘even’ bij moet willen doen. Maar als het lukt, is het wel een heel krachtige en authentieke manier om te laten zien wat je doet.

Ik geef je 9 tips waarvan ik inmiddels in de praktijk heb gezien dat ze werken. Doe er je voordeel mee:

  1. Alles begint ermee dat de medewerkers die het gaan doen, het leuk genoeg vinden om er tijd in te steken. Want het is nu eenmaal niet waar ze voor zijn opgeleid of aangenomen. Vraag dus alleen die medewerkers waarvan je weet dat ze affiniteit hebben met schrijven en/of social media.
  2. Zorg voor draagvlak en vertrouwen van de directie. Er is niets zo demotiverend als wanneer een enthousiast geschreven blog, nog voor een te kritische blik langs ‘de baas’ moet. En het werkt juist supermotiverend als deze enthousiast reageert op wat er gedeeld wordt.
  3. Medewerkers ervaren vaak een drempel om zich op social media te laten zien, zeker als het over hun werk gaat. Is het wel interessant genoeg wat ik doe? Zeg ik wel de juiste dingen? Hoe zit het met de privacy? Belangrijk dat jij de drempel laag maakt en hen helpt erover heen te stappen. Leg in het begin de focus vooral op enthousiasmeren. Neem daar de tijd voor.
  4. Geef opbouwende en gerichte feedback en redigeer de stukken voor het publiceren. Door de feedback worden ze er steeds beter in en door het redigeren zorg je ervoor dat je als organisatie achter de inhoud kunt staan.
  5. Zorg ervoor dat de bloggers altijd met iemand kunnen sparren. Bijvoorbeeld de communicatieadviseur of iemand anders die goed op de hoogte is van de koers van de organisatie en gevoeligheden die er zijn.
  6. Benoem een aanjager. Iemand die de groep motiveert en het vuurtje aanhoudt. Anders loop je het risico dat het na een enthousiaste start weer inzakt.
  7. Vorm een groep of team van de mensen die het gaan doen. Zo kunnen ze elkaar aanvullen, inspireren en aanmoedigen.
  8. Investeer in dit team. Geef hen tijd en aandacht. Breng ze eens in de zoveel tijd samen, brainstorm over wat je wil uitstralen als organisatie en verzamel ideeën over wat ze kunnen delen en hoe. Organiseer zo nu en dan een training of kennissessie.
  9. Zorg voor extra cheerleaders. Natuurlijk moedig je hen zelf aan en zij elkaar, maar het helpt om de stukken ook verder binnen de organisatie te delen, bijvoorbeeld op het intranet. Zo krijgt je redactieteam een speciale status binnen de organisatie en kunnen zij andere collega’s inspireren om mee te doen. En het nodigt ook uit tot het delen van de berichten op social media. Bijkomend effect: als anderen zien dat er door de buitenwereld positief wordt gereageerd op de verhalen, vergroot dat de trots op hun eigen werk.

Heb jij tips die in dit rijtje passen? Deel ze in de comments. Wil je met me sparren? Dat kan altijd. Je vindt mijn contactgegevens hier. Veel succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog