Geen inspiratie voor je socials en blogs? 6 eenvoudige tips

De drempel naar het toetsenbord kan hoog zijn. Te druk, teveel andere dingen die je aandacht vragen of gewoon niet zo’n zin. Daar heeft iedereen wel eens last van, ik ook. Maar ik moet natuurlijk wel blijven schrijven.

Een aantal dingen helpt mij om wel geïnspireerd te raken en nieuwe ideeën te krijgen voor onderwerpen om over te schrijven. Ik deel ze graag met je, misschien heb je er iets aan.

Verzamel je ideeën

Inspiratie is niet iets dat aan komt waaien als je achter je laptop kruipt. Je kunt het vergelijken met een spier. Je moet het trainen. Hoe meer je schrijft, hoe meer ideeën je krijgt. Het helpt als je alvast wat ideeën hebt waarmee je aan de slag kan. Daarom verzamel ik mijn ideeën zodra ik ze heb.

Ze komen namelijk op allerlei momenten voorbij, maar zelden als ik achter mijn laptop zit. Vaker is het als ik lees, hoor of meemaak. Om ervoor te zorgen dat ik het niet vergeet, heb ik een documentje in de cloud (bij mij Sharepoint) staan, waar ik via al mijn apparaten bij kan. Voor mij werkt dat heel goed maar je kunt natuurlijk ook een notitieboekje in je tas stoppen. Bij iedere geniale ingeving pak ik mijn telefoon en kladder het erin. Op loze momenten zoals in de wachtkamer, in de trein of als ik op iemand zit te wachten, pak ik het erbij en werk vast wat losse ideetjes uit door erop door te associëren. Dus als ik met mezelf heb afgesproken dat ik ga schrijven heb ik alvast inspiratie om op door te gaan. Dan hoef ik niet met niets te beginnen.

Hoe krijg je ideeën?

Om ideeën te krijgen, heb ik een paar dingen die voor mij werken.

  • Podcasts: Ik luister veel podcasts. Over alles kun je er tegenwoordig wel een vinden. Ik zoek er een die mijn interesse heeft, doe mijn oortjes in en ga naar buiten. Dat brengt me regelmatig op een onderwerp of een verrassende invalshoek om iets aan te vliegen.
  • Maak een mindmap. Als ik wel weet waar ik over moet of wil schrijven maar ik kom nog niet tot een goede vorm. Dat doe ik zo: ik pak een vel papier, zet het onderwerp in het midden en ga vrij associëren. Ieder onderdeel brengt me weer op een volgende en een volgende.
  • Doe eens een schrijfoefening. Zet bijvoorbeeld de timer op vijf minuten en je pen mag niet van het papier. Het maakt niet uit welk onderwerp, je volgt de associatieve stroom van je gedachten. Wil je een bepaalde richting op? Start dan met een zin of een vraag over je onderwerp als startpunt.
  • Kijk de kunst af bij anderen. Wat vind je zelf leuk of interessant om te lezen? Dat kunnen blogs zijn, maar ook artikelen in tijdschriften of filmpjes.
  • Dompel je onder in je onderwerp. Google is je vriend.
  • En misschien wel de belangrijkste. Als je echt vastzit en er komt helemaal niets uit, laat het even los en ga heel iets anders doen. Even lummelen, tekenen of naar buiten. Er is niets zo frustrerend en inspiratieloos als ronddolen in een ‘het lukt niet’ cirkel.

Heb jij tips om geïnspireerd te raken? Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog