De jeugdzorg is een belangrijke sector vol gedreven mensen met passie voor hun werk. Helaas wemelt het ook in hier van de jeukwoorden. Jargon, afkortingen en ingewikkelde woorden voor de normaalste dingen. Overdracht, zorgbehoefte, zorgvraag…help!!!!! Tijd voor een lesje communiceren. Deze woorden moet je als jeugdzorgwerker niet meer willen gebruiken, in ieder geval niet als je wil dat je cliënten het begrijpen. Ik zette de 15 allerergste voor je op een rijtje. Zet je schrap en krabben maar:
Natuurlijk heb ik niet voor alle woorden een goed alternatief dat de lading volledig dekt, maar het zou mooi zijn als we wat cliëntvriendelijkere taal proberen te gebruiken. Zeker in deze tijd waarin de plannen steeds meer de plannen van het gezin zelf zijn. Een mooie uitdaging lijkt me. Heb je meer jeukwoorden en vooral ook goede alternatieven? Ik hoor ze graag.
Psst: ik help medewerkers van (jeugd)zorgorganisaties en de communicatieadviseur met zichtbaar zijn op social media. Het delen van wat er gebeurt, is een mooie manier om de sector een menselijk gezicht te geven.
Stuur me gerust een berichtje om te kijken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.
Fotocredit: Beau Rotteveel
12 reacties
ik kom bij je terug op de lijn
Tja, op de lijn, wat moet je je daar nu bij voorstellen?
Graag een ander woord voor ‘jeukwoorden’. Misschien: ‘woorden die ergernis oproepen’?
Dank voor je reactie Deborah. Ik begrijp dat jeukwoord voor jou een woord is dat ergernis opwekt: 😉 Ikzelf vind jeukwoord fijn omdat het de lading dekt met een knipoog. Woorden die ergernis oproepen is een beetje te lang. Ergerwoord zou beter zijn maar bekt niet zo lekker naar mijn smaak.
Goedemorgen,
Mooi stuk, ik bedoel artikel, betoog, verhaal (voorbij iets fouts zeg. 😬).
In
Plaats van jeuk hoor ik mensen ook wel spreken over puistjes , maar dat roept toch wat onfrisse beelden op. Houd het maar bij jeuk.
Daarnaast de hoera-woorden, die alles oplossen zoals integraal en transparant. Suggesties?
Erg leuk stukje! Ik kreeg er een beetje jeuk van dat ineens bijna alle hulpverleners hun vragen beginnen met “Wat maakt dat…….etc “.
Haha, dat soort dingen lijken wel modegevoelig! Dank voor je reactie.
‘Woorden die ergernis oproepen’ vind je te lang, zie hier de reden dat er vaak gerapporteerd wordt met ‘het ziekenhuis zegt’. Jeugdzorgwerkers willen meer tijd besteden aan de kinderen/ jongeren en ouders/verzorgers dan aan rapporteren, zoals het werk ook bedoeld is.
Lijkt me een goed idee dat daar hun tijd naar toe gaat. Dat is natuurlijk hun vak. Woorden die ergernis oproepen bekt gewoon niet lekker, zeker niet.in een titel, te lang. Dat is mijn vak 🙂
kindsignalen…. jeuk jeuk
en gezinsplan… (en dat bij gescheiden ouders…. die hebben beide hun eigen gezin maar zijn dat samen absoluut niet meer)
Leuk stuk hoor… leest een beetje als een opstel van een recalcitrant pubertje uit klas 2 van het vwo maar verder zou ik het vooral blijven proberen. Fijne feestdagen!
Frank
Mooi hoe je een compliment subtiel weet te verweven met een belediging :-). Jij ook fijne feestdagen Frank.