Waarom verstoppertje spelen niet zo handig is als je klanten wil

Wat als iedereen het heel stom vindt wat ik zeg of schrijf? Wat als niemand op dat duimpje klikt? Wat als [vul hier jouw eigen favoriete bangmaker in]? Herkenbare stemmetjes, ook voor mij. Maar wil je je daardoor laten leiden? Ik niet in ieder geval. Want ik wil leuke klanten waarmee het lekker samenwerken is. Jij toch ook?

Als zzp’er in de dienstverlening ben je jouw eigen product. Een fancy logo, mooie huisstijl en een strakke website dragen bij aan jouw professionele imago, maar die dingen alleen gaan jou niet verkopen. Daar is meer voor nodig: jijzelf! Dus moet iemand jou kennen. Een klik met je voelen en je vertrouwen. Denken: die is top, die begrijpt mij. En die stijl van hem of haar, die spreekt me aan. Dan bedoel ik natuurlijk niet of je in de ogen van een ander een beauty bent of niet, maar of je aanspreekt. Hoe je klinkt, beweegt en waar je het over hebt.

Ga je alleen in zee met de beste?

Hoe is dat voor jezelf? Als ik kijk naar hoe ik te werk ga in mijn zoektocht naar een coach, trainer of webbouwer. Zou ik alleen in zee gaan met de beste? Geen idee. Ik weet toch helemaal niet wie dat is. Plus: ik heb geen zin en tijd om een diepgravend marktonderzoek te doen. En daarbij: wat is dé beste? Dat is super subjectief.

Hoe kies ik dan wel?

Ik maak mijn keuze op basis van andere dingen. Ik moet natuurlijk wel overtuigd zijn van iemands capaciteiten, maar verder vind ik het belangrijker dat ik voel dat ze me kunnen helpen op een manier die ik bij mij past. Dat ze mijn vragen en worstelingen begrijpen. En, in verband met mijn eigenwijze karakter, dat ik het van ze wil aannemen. Ik wil geen nummer zijn, nooit! Ik wil zien en voelen: deze vertrouw ik en vind ik leuk. Deze gaat mij sterker maken, niet zwakker. En deze gun ik de klus.

Ik wil JOU zien!

Voor ik kies: wil ik weten of het klikt. Ik wil JOU kennen. Wie ben je? Wat vind je ergens van? Waar sta je voor? En ik wil je zien of horen. En daarin ben ik echt niet uniek, zo werkt het voor de meeste mensen. Dus maak daar gebruik van. Ook op je social media en je website.

Daarom:

  • Schrijf zoals je praat.
  • Laat je persoonlijkheid zien. Ben je in het echt grappig? Durf dat ook online. Ben je wat serieuzer? Hang dan juist niet de lolbroek uit. Ben je iemand met een sterke mening? Laat dat zien.
  • Durf kwetsbaar te zijn. Als het onderwerp zich ervoor leent, durf kwetsbaar te zijn. Zeg of schrijf op wat je denkt, voelt en waar je mee worstelt.
  • Laat jezelf letterlijk zien. Bijvoorbeeld met een foto van jezelf. Of een filmpje waarin je te zien en te horen bent. Of, voor de echte daredevils onder ons: ga live voor je volgers en of organiseer een webinar.

Meer tips vind je in de blog: 7 eenvoudige tips om online te shinen zonder als arrogante kwal over te komen. 

Laat jezelf zien zodat mensen kunnen voelen of ze een klik met je hebben. Is die klik er niet, wil je dan met die persoon samenwerken? Ik niet in ieder geval. Vind je me niet leuk, mij niet bellen!

Vind je me wel leuk, bel dan gerust. Bijvoorbeeld als je beter wilt leren bloggen of hulp kunt gebruiken bij het bedenken van ideeën voor je socials waarmee jij een hele tijd vooruit kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog