Geniale schrijftips voor bloggers

Natuurlijk hebben we niet allemaal het talent om een literatuurprijs te winnen maar dat hoeft ook helemaal niet als je wil bloggen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen beter kan leren schrijven. Schrijven voor het wereldwijde web is anders dan schrijven voor een tijdschrift. Deze tips geef ik aan de deelnemers van de blogtrainingen die ik geef aan organisaties. Doe er je voordeel mee.

  1. Val direct met de deur in huis. In deze tijd van informatie overload, beslissen mensen op basis van de kop en de eerste zinnen of ze doorlezen of niet. Zorg dus voor een pakkende titel en vertel meteen waar je verhaal over gaat.
  2. Bepaal voor wie je schrijft. Schrijf je voor een vakgenoot, een leek of een potentiële klant? Verplaats je in hen, wat willen zij weten, wat weten ze al en wat wil jij hen vertellen?
  3. Maak het persoonlijk. Schrijf zoveel mogelijk vanuit je persoonlijke ervaringen. Gouden regel: schrijf bij voorkeur over iets waar je je je emotioneel bij betrokken voelt, als jij gepassioneerd, enthousiast of boos ergens over bent, voelt de lezer dat. Als je zelf niet geïnteresseerd bent, zal je lezer net als jij minder geïnteresseerd zijn.
  4. Neem liever een klein onderwerp waarover je veel schrijft dan een groot onderwerp waarover je weinig schrijft. Hou je zoveel mogelijk bij één boodschap per blog.
  5. Vermijd jargon.
  6. Schrijf zoals je spreekt.
  7. Wissel korte en lange zinnen af.
  8. Gebruik eenvoudige taal. Ook een professional leest graag iets dat lekker wegleest. De ideale lengte voor een blog ligt ergens tussen de 400 en 1500 woorden maar het is geen wetmatigheid. Als het interessant genoeg is, is de lezer best bereid een langer stuk te lezen.
  9. Zorg voor tussenkopjes om je lezer door het stuk te leiden.
  10. Gebruik waar mogelijk opsommingstekens. Ook dat helpt de lezer door het stuk.
  11. Schrijven is schrappen. Ben je klaar met schrijven? Leg het even weg en lees het later nog eens kritisch door. Schrap alles wat niets toevoegt aan je verhaal. Doe dat daarna nog een keer en nog een keer. Net zo lang tot je tevreden bent.
  12. Zit je vast en weet je niet hoe je verder moet? Laat het even los en ga wat anders doen.
  13. Inspiratie komt niet vanzelf. Neem een boekje mee of maak aantekeningen in je telefoon. Schrijf al je brainwaves op.
  14. Er zijn een aantal tips om je blogpost mooi te eindigen. Het ligt er een beetje aan welke vorm je hebt gekozen. Je kunt het verhaal rond maken: dus in één zin de kern van je betoog herhalen. Je kunt eindigen met een oproep of een wens voor de toekomst.
  15. Als je kunt inhaken op een actuele gebeurtenis, krijgt je stuk aandacht. Denk ook eens aan blogs die je kunt schrijven voor themadagen en -weken als complimentendag, de dag van de pindakaas of de dag van de opvoeding. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag voor. Je vindt dit soort dagen op zogenaamde inhaakkalenders. Bijvoorbeeld de inhaakkalender van Frankwatching.

Deze en meer tips deel ik met cursisten. Ik geef training om medewerkers van (zorg)organisaties te leren bloggen. Interesse? Stuur me een mailtje, dan drinken we een kop koffie om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze blog